Nis 052015

Tadımlık Okumalar (30 Mart – 5 Nisan, 2015)

Tadımlık Okumalar  (30 Mart – 5 Nisan, 2015)

Şanghay'da Türk Kahvaltısı

 

Şanghay’da bir Türk lokantasındaydık bugün… Gün boyunca düşündüm durdum… Türkiye’den başka bir ülkeye (özellikle de Asya ülkelerine) kısa ya da uzun süreli gidenlerde yemek konusunda kabaca üç eğilim olur: O diyarların yemeklerini mümkün olduğunca yememek, en pahalı restoranlarda yemek ya da ne bulursan onu yemek. Biraz bu bloğu yazdığımdan ve sizlere farklı dünya lezzetlerini tanıtma amacı taşıdığımdan, biraz da farklı kültürleri tanımanın oraların farklı pratiklerini ama özellikle de yemek kültürlerini anlamaktan geçtiğini düşündüğümden ben sanıyorum üçüncü kategoriye giriyorum. Ama farklı yaklaşımlara da saygılı olmak gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle yurt dışındaki Türk lokantaları özellikle kendi yemek pratiği dışına çıkmak istemeyen ama aç da kalmak istemeyenlerin imdadına yetişir. Ayrıca uzun süreliğine Türkiye’ye dönmüyorsanız arada bir özlem gidermek için de idealdir. Ancak yurtdışındaki bu restoranlar genellikle ülkenizdeki kadar beklentilerinizi karşılamayabilir. Neyse ki bugün Şanghay’da yaşayan Zafer Abimizin bizi götürdüğü Anadolu Restoran‘da yaptığımız Türk kahvaltısı Türkiye’yi aratmadı. Öyle ki o muhteşem serpme kahvaltının başından hiç kalmadan yedi saat sohbet etmişiz. Eve dönüp Haftanın Linkleri’ni yazmam gerekmese bir o kadar daha otururduk herhalde…

Bu yazıları kaçırmayın…

Çay içmeyi çok seviyoruz ama çayı nasıl hazırlıyoruz? İçtiğiniz çayı daha güzel yapmanın 17 püf noktası.

Baklava, serpme kahvaltı ve Kebap Türkiye’ye gitmenin 27 nedeni arasında. Bu yazıda

Şanghay’a bahar geldi, yeşil sebzeler pazarlara düştü.

Önümüzdeki hafta Rum Ortodoksların Paskalya bayramı. Ermeni Ortodokslarınki bugündü. İstanbul’da her cemaatin gelenekleri birbirinden biraz farklıdır. Yunanistan Konsolosluğu Yunanistan’daki Orthodoksların geleneklerini anlatan güzel bir yazı paylaşmış web sitelerinde. Ben de bundan birkaç sene önce Berlin’de geçirdiğim bir Paskalya vesilesi ile biz Antakyalı Ortodoksların geleneklerini yansıtan bir yazı paylaşmıştım.

Bu pazar Çin’de de Qingming festivali vardı. Qingming parlaklık, aydınlık festivali demek. Festival bazıları için baharın güzelliğinin tadını çıkarmak bazıları için de sevdiklerini, büyüklerini anmak anlamına geliyor. Doğrulatamadım ama mezar başlarına yemek bırakan aileler de oluyormuş. Ama beni en çok etkileyen ölen hayvanlarının mezarını ziyaret eden Çinliler oldu sanıyorum.

İyi Haftalar!