Kas 182015
Eataly Mutfak Atölyesi ile Tanışma: Risotto

 

“Risotto yapmak gerçekten çok zor.” Bunu ben demiyorum. Bir İtalyan söylüyor. Hem de Eataly Mutfak Atölyesi’nin maharetli şefi Claudio Chinalli’nin eşi… Ve ben Zorlu Center’daki Atölye’de öğrendiklerimle birkaç denemeden sonra zoru başarmakla kalmadım, yemek yaparak eğlendiğim çok keyifli bir üç saat geçirdim. İzin verin anlatayım…

Eataly Mutfak Atölyesi’nin ilanını ilk gördüğüm zaman, ne yalan söyleyeyim, biraz mesafeli yaklaştım. Çünkü aslında planım doktora tezimi bitirir bitirmez kapsamlı ve uzun süreli bir yemek okuluna gitmekti. Ayrıca böyle yemek kurslarına yemek tekniği öğrenmekten çok yemek tarifi ile ilgilenenler  gitmiyor muydu? Bunda bir sakınca yok ama benim kafamdaki planlar daha farklı olduğu için bir türlü adım atamıyordum. Ama bir an, artık ne olursa olsun hayatı ertelemek istemediğimi düşündüm ve o anda karar verdim. İnternetten hemen listedeki Risotto kursuna kayıt yaptırdım.

İyi ki yaptırmışım çünkü Eataly Mutfak Atölyesi daha ilk andan itibaren önyargılarımı yerle bir etti. Oraya gelen insanların benim gibi yemek tekniklerine ilgili olması tesadüftü belki ama Şef Chinalli bize neredeyse bir profesyonel gibi davrandı. Risotto’nun İtalyanca ‘Riso Ottomano’dan (Osmanlı Pilavı) gelip gelmediğini teyid edemedim belki ama az zamanda çok yol aldım. Üç saatin nasıl geçtiğini anlamadığım gibi tam üç defa risotto yaptım, yaparken kullandığım sebze suyunu bile kendim hazırladım! Tüm bunları yapmakla da kalmadık, yaptıklarımızı afiyetle yedik!

Amacım burada yemek tarifi vermek değil. Bu doğru da olmaz sanıyorum (evde kendi denemelerimden sonra sizlerle birkaç tarif paylaşacağım meraklanmayın!)

IMG_6008

Ama şimdi profesyonel mutfaktaki ilk deneyimimde yaşadığım heyecanı ve öğrendiğim birkaç püf noktasını paylaşayım.

  • Sebze suyunu yaparken malzemeyi ne kadar ufak parçalara ayırırsanız o kadar çabuk suya karışıyor ve daha çabuk sebze suyu elde ediyorsunuz.
  • Her yemekteki gibi risotto da kullanılan malzemenin kalitesi, en önemlisi de kullanılan pirincin türü çok önemli. Şefimizin bize yaptığı sürpriz bunu açıkça gösterdi: son risottoyu Arbadio yerine Jasmine türü pirinçle yaptırdı ve aynı teknikte yapmamıza rağmen yediğimiz şeyin risotto dışında herşeye benzediğini gördük.
  • Pirinci kahverengiye döndürmeden iyice kavurmak istiyorsanız tencereden bir pirinç tanesini iki parmağınızın arasına alın; pirinç elinizi yakıyorsa istediğiniz kıvama gelmiştir.

IMG_6004

  • Bazı risotto tariflerinde beyaz şarap kullanılır bildiğiniz gibi. Burada da şefimiz uyarıyor: İçemeyeceğiniz şarabı asla kullanmayın.
  • Risottonun üzerine konulan sebze suyunun miktarı çok önemlidir. Pirincin çok pişmesini önlemek için azar azar koyun ya da ölçülerinizden eminseniz üzerini kapatıp 5 dakika sonra kontrol edebilirsiniz. Ama yine de dikkatli olmakta fayda var.
  • Hep merak ederdim risottodaki krema kıvamı nasıl yakalanır diye. Sonunda eklenen tereyağının oldukça soğuk olması ve eklenen parmesanla beraber hızlıca karıştırılması gerçekten çok önemliymiş.

Bunları demesi kolay, sen ne yaptın bir bakalım derseniz:

IMG_6029

IMG_6038

IMG_6039

Risotto alla Milanese, Risotto ai Porcini (yukarıda) ve bir de farklı pirinçle yaptığımız için risottoya pek de benzemeyen ‘limonlu risotto’ (altta) yaptım. Bu pirinci tamamen bilinçli bir şekilde kullandırdı şef. Çünkü risottonun ne olup ne olmadığını görmemizi istiyordu.

IMG_6043

Dersimizi aldık! Sertifikalarımızı alırken hepimizin gözlerinin içi gülüyordu. Fazla söze gerek yok eve mutlu ve en önemlisi karnımız tok olarak döndük…eatalyrisotto