Nis 282017

Bir Mersinlinin Başka Yerde Bulamadığı 18 Lezzet

Bir Mersinlinin Başka Yerde Bulamadığı 18 Lezzet

2015YaptimYedim-7

Mersin’e her geçen yıl yaz daha erken geliyor, her geçen yıl da yazlar daha sıcak geçiyor. Birçoğunuz için bir Mersinlinin bu sıcağa rağmen burada nasıl yaşadığını anlamak eminim çok zordur. Mersinli de pek anlam veremez ya bu duruma ama bir gün buralardan göçüp bazı güzelliklerin başka yerlerde olmadığını farkedince anlar bu güzel güney ilinin değerini. Benzer lezzetleri uzak diyarlarda bulur bulmasına ama asla memleketindeki tadı gibi değildir. İşte size bir Mersinli olarak İstanbul’da yaşamaya başladığımda eksikliğini hissettiğim 18 lezzet…

1. Narenciye 

Narenciyenin en iyi olduğu yer kuşkusuz Akdeniz Bölgesi. Bir Mersinli olarak ben Mersin’deki mandalinayı, portakalı öveceğim size haliyle. Çünkü – belki biraz fazla romantik gelecek bazılarına ama –  rahmetli dedemin bahçesinde portakal ağacının altında oturup beraber dalından kopardığımız portakalları yediğimiz günler hala aklımda. Bugün belki o portakal çiçeği kokan hali kamadı ama benzemez tadı hiçbir portakalın, mandalinanın tadı Mersin’de yediğinize. Bazı yıllar Kasım ayında Mersin’de narenciye festivali de yapılır. Bu sene yapılacak mı bilmiyorum ama ilgilenirseniz sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz

2. Tantuni

photo 2-3

 

Mersin deyince akla ilk gelen şey tantunidir herhalde. Tarihi 1800lere dayanan bu lezzet bundan yaklaşık on sene öncesine kadar Mersin dışında bilinmezdi. Bugün ise her Türkiye’nin her köşesinde bir tantunici açılıyor. Hem de öyle büfe köşelerinde de değil; bayilik alıp şubeler açan tantuni markaları var. İstanbul’da kokoreççiler bile tantuni yapar oldu. Ama tantuni yemeden önce varsa Mersinli bir tanıdığınıza danışın mutlaka. Ya da Mersin’e yolunuz düşerse mutlaka iyi bir tantunicide gerçek tantuni yiyin ve kararı siz verin. (Tantuni hakkında daha detaylı bilgi için bir yazı tavsiyesi: Mersin Tantuni: ‘Bir Açık Alayım’ 

3. Bici Bici

dscn5080

Mersin’in sıcağına birebir tek birşey varsa o da Bici Bici’dir. Bu serinletici tatlının adı, içinde bulunan ‘bici’ diye bilinen su ve nişastanın kaynatılmasından oluşan bir çeşit muhallebiden gelir. Küt küt kesilen bu muhallebinin üzerine konan buz rendesi ve şerbetten oluşan bu lezzet önceleri Adana-Mersin dışında pek bilinmezdi.  Şimdilerde daha bilinir oldu ama yine de İstanbul’da pek duyulmuş değil.  Daha fazlası için yine bir yazı önerisi: Mersin’de Bici Bici Zamanı!

4. Ciğer

2015YaptimYedim-2

Sokakları et kokar Mersin’in. Vejeteryanlar için zor bir durum farkındayım ama et yiyen biriyseniz bu kokular aç olmasanız bile sizi acıktırır. Kendinizi ya bir tantunicide ya da bir ciğercide bulursunuz. Adana’nın kebabının aksine burada ciğer tercih edilir. Ciğerciye gidilir bir servis söylenir. Ciğer, et, yürek istenir. Genellikle 10 şiş standarttır. Ama şişler gelmeden önünüze ezme, pişmiş soğan, yeşillik donatılır. Karnınız tıkabasa olmuş halde bir daha bu kadar yemeyeceğinize söz vererek çıksanız da nafile. İlk fırsatta kendinizi yine ciğercide bulursunuz. Ciğerci Bahattin ya da Ciğerci Apo en bilinen ciğercilerdir ama her Mersinlinin kendi damak zevkine göre gittiği bir ciğerci vardır.

5. Kerebiç

IMG_0374

İçine fıstık ya da ceviz doldurulan irmikli sert bir tatlıdır. Yanında servis edilen beyaz köpük olmazsa olmazıdır. Çöven otundan yapılır bu köpük. Kerebiç onsuz yenmez. Ama dikkat edin çok tatlıdır. Ben Mersin’den dönerken Kerebiçci Oğuz‘a uğrarım mutlaka.

6. Cezerye

Havuç ile şekerin kavrularak yapıldığı pestile benzer bir tatlıdır. Cevizli ve fıstıklı seçenekleri mevcuttur. Yedikçe yiyesi gelir insanın. Enerji verir. Aynı ciğerci seçiminde olduğu gibi her Mersinlinin uğrak olduğu cezeryeci farklıdır. İsim verip kafanızı karıştırmak istemem ama merak ederseniz söyleyeyim. Mahmut Usta ve Samurkaş en bilinenleri, rahmetli dedemin çok iyi arkadaşı olan Halil Amca’nın el arabasında dondurma satarak ilk adımlarını attığı Dondurmacı Halil ise en eskilerden biridir.

7. Kaya Koruğu Turşusu

2015YaptimYedim-3

Mersin, Narlıkuyu’ya yolu düşenleri şaşırtan basit ama leziz bir ottur kaya koruğu. Balık yemeğe gelirseniz restoranda önünüze gelen bu otu sakın küçümsemeyin  çünkü Mersin’de başka yerde yiyemezsiniz kaya koruğu turşusunu. Akdeniz’de yetişen ekşimsi bir ottur kendisi. En güzelini de Narlıkuyu’da yersiniz. Ama yerken dikkat edin, yedikçe yedirtir kaya koruğu. İştah açıcı bir özelliği vardır.

8. Lokma

2015YaptimYedim-5

Narlıkuyu’ya gelenler buradan lokma yemeden ayrılmaz. İzmirlilerin lokmasına taş çıkartır Narlıkuyu’nın lokması. Evet farkındayım iddialı oldu biraz ama arkasındayım sözümün. Narlıkuyu’ya balık yemeye gidenler restoranda tatlı yemez çıkışında lokmacıya mutlaka uğrar. Her zaman kalabalıktır lokmacının önü, buna rağmen kuyrukta beklemekten kimse şikayetçi değildir çünkü lokmanın yapılışını izlemek de ayrı bir keyif verir. Taptaze yapılır, sabırla soğutulur sonra şerbete atılır. Bir koca kutu yiyin midenize oturmaz Narlıkuyu lokması.

2015YaptimYedim-4

9. Sıkma

2015YaptimYedim-7

Sanıyorum Mersin’de bile bir restoranda bulamayacağınız bir lezzettir sıkma. Yazın Mersin sahillerinde mutlaka bir sıkmacı görürsünüz. Taze taze tüketilmelidir. Hamuru sütlü de yapılır ama aslı su ile yapılır. Açılan hamur sacda piştikten sonra içerisine önceden hazırlanmış peynir, çökelek, patates veya ıspanaklı iç konur.

10. Yayık Ayranı

Sıkma ayransız eksik kalır. En güzel ayran da Silifke’nin yoğurdundan yapılır. Ee, boşuna çığırmamışlar ‘Silifke’nin Yoğurdu Ah Seni Kimler Doğurdu’ diye. Buralara gelip de yayık ayranı içmeden dönmeyin.

11. Çilek

Çilek ile ilgili türkü var mı bu yörede bilmiyorum ama Silifke’nin çileği yayık ayranı kadar önemlidir. Kokusu yazın sıcağında buram buram kokar. Yol kenarlarında kasa kasa satılır. Her ısırışınızda çileğin bu kadar güzel tadı olduğuna şaşar kalırsınız. Reçeli de enfes olur. Kaşık kaşık yedirtir.

12. Batırık

2016YaptimYedim

Batırığı çok kimse bilmez. Silifke ve özellikle Gülnar ilçesinde sıkça tüketilen kısıra benzeyen sulu bir yiyecektir. İçine tahin tahin, yerfıstığı ya da ceviz ve susamla konarak hazırlanan bir karışım eklenir. Sulusu çorba gibi; su katılmamış olanı da kısır ya da mercimek köftesi gibi yenir.

13. Karaduvar’da Kalamar

2015YaptimYedim-8

Karaduvar Mersin merkeze yakın bir sahil kasabası. Karaduvar sahile girdiğinizde hemen görürsünüz balıkçı teknelerini ve sahil kenarındaki balık restoranlarını. Taptaze balığınız sofrada yerini almadan önden mezeler söylenir. En önemlisi kalamar söylenir. Buradaki kalamar altın rengi ile gözünüzü, iriliği ile de ağzınızı doldurur.

14. Anamur Muzu

Aslında bizim topraklarımızdaki tarihi pek de geriye gitmez ama yerli muz Anamur’da yetişir. Markette gördüğünüz ithal muzlarla karşılaştırıldığında daha küçüktür. Daha önce denemediyseniz tadının ve kokusunun hoşluğu sizi şaşırtabilir. Bir de çoğu Mersinlinin bile bilmediği Erdemli ilçesi tarafında bulunan Eşek Muzu vardır. Kabuğunun eklem ağrılarına diğer muzlara nazaran daha iyi geldiği söylenir.

15.  Yengeç

2016YaptimYedim-1

Yer Silifke’nin Dalyan kasabası. Sahilde ufak barakalar,  önüne tahta masalar atmış bir restoran var. Bolca balık yiyebilirsiniz burada ama aslında burası gelip yengeç ve patates kızartması yemeniz gereken yer. Yerken dikkat edin ama dalgalar ayaklarınızı gıdıklayabilir.

16. Yaylada Keçi Eti ve Kasap sucuğu

2016YaptimYedim-2

Mersin yayla kültürü olan illerimizden birisi. Yazın herkes sıcaktan kaçıp yaylalara taşınır. Yaylada evi olmayanlar da ilk fırsatta kendini yaylada bulur, serinler, kasapların yanlarına kurulmuş barakaların altındaki masalarda etini yer. Sucuğunu ısmarlar. Fındıkpınarı yaylasının kasap sucuğunu yiyen kişi bir daha marketten sucuk alıp yiyemez.

17. Elvanlı Alabalık

IMG_0461

Deniz kenarına gelmişiz Alabalık mı yiyeceğiz diyebilirsiniz. Ama Elvanlı’da Serindere Restoran’da oturduğunuz yerin altından buz gibi su akan ortamında balık yemenin keyfi bir başka.

18. Tombul’un yerinde tavuk ve bulgur pilavı 

2016YaptimYedim-7

Tombul’un yerinde fındık lahmacun, turşu ve süzme yoğurt ile başlayıp ana yemek olarak da tavuk ya da bıldırcın yemek gerek. Buradan iyi tavuk yapan yer var mıdır emin değilim. Ama bence iddialı oldukları bir diğer yemek de tane tane yaptıkları bulgur pilavı.