Tem 292014
Bayramda Seyranda Vişne Likörü…

Eski bir gelenektir eve gelenlere likör ikram etmek. Bayramlarda ya da ziyaretlerde nane ya da vişne likörü yanında ikram edilen çikolata ile keyifli sohbetlere eşlik eder. Eskiden evlerde yapılırdı likör ama bu günlerde herşeyin olduğu gibi likörün de hazırını bulmak mümkün… Evde yapılan likörün yerini tutar  mı? Bence tutmaz, tutamaz çünkü kendiniz yaptığınız likörü ikram etmenin hazzı bir başka olur. Daha da önemlisi oranlarını damak tadınıza göre ayarlayabilmeniz ancak böyle mümkün olur.

Ben biraz şanslıyım, babaannem her sene vişne likörü yollar. Geçenlerde ziyaretine gittiğimde yaptığı likörden yanına çikolata ile ikram etmeyi de ihmal etmedi. Likörün yanına bir de  likörü yaparken kullandığı vişneleri çıkardı… Sonra mayalanmaya bıraktığı bir kavanoz vişneyi çıkardı, gururla gösterdi. “Ee artık senin de öğrenme vaktin geldi” dedi. Ne diyeyim, hoşuma gitti ama bu yükü taşıyabilir miyim bilmem… Hazır vişne mevsimi iken vakit kaybetmeden başladım denemelere…


İçindekiler:

  • Vişne ⎮0.5 kg
  • Toz şeker ⎮200 gr
  • Kabuk tarçın ⎮1 tane
  • Karanfil ⎮5-6 tane
  • Votka ⎮Kavanozu dolduracak kadar

Tarif:

  1. Vişneleri yıkayın. Saplarının ucunu kesin.
  2. İçine kabuk tarçın ve karanfil koyduğunuz kavanozun içine dizin.
  3. Üzerine önce toz şekeri ekleyin sonra votka ile kavanozu ağzına kadar doldurup sıkı sıkı kapatın.
  4. 40 gün beklemeye bırakın ama iki günde bir kavanozu sallayarak içindeki şekerin erimesini sağlamayı unutmayın. Ufak bir not: Ben vişnenin çekirdeğini çıkarmıyorum hatta saplarını da bırakıyorum. Vişneleri likör ile beraber servis ediyorum.

Bu babaannemin tarifi. İnternette daha çok tarif var. İçine kakule konulan tarifler de var. Hatta babaannemin yeni buluşu votka yerine rakı kullanmak. Anason kokusu farklı bir boyut katıyor vişne likörüne. Doğrusu bence kendi damak tadına en uygun likörü yapana kadar denemeye devam etmek. Yapınca da tarifini torunlarınıza bırakmak.